Zdrowo ...lekko ... szybko i totalnie na luzie:) A przede wszystkim - dietetycznie!
piątek, 31 maja 2013
Makaron w lekkim serowym szpinaku
Pyszny i bardzo sycący obiadek. Z uwagi na moją nietolerancję makaronu razowego użyłam makaronu pszennego z mąki durum. Nie mniej jednak zdecydowanie zdrowszym rozwiązaniem byłby makaron razowy, który jak najbardziej polecam.
Zapraszam na mojego nowego bloga: www.Taste-Eat.blogspot.com
Składniki (1 porcja):
- ulubiony makaron
- 0,5 kg świeżego szpinaku
- ok. 30 g chudego twarogu
- 1 plasterek serka topionego light
- 12-13 łyżek mleka zagęszczonego UHT 4%
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- sól do smaku
Makaron ugotowałam al dente (8 minut). Podczas jego gotowania przygotowałam sos szpinakowy. Szpinak umyłam i osuszyłam. Przeciśnięty przez praskę czosnek podsmażyłam przez chwilkę na oliwie, dodałam do niego szpinak, a po chwili dodałam mleczko UHT wraz z serami (biały wkruszyłam, topiony wrzuciłam w małych kawałkach). Sos dusiłam na małym ogniu do momentu roztopienia się obu serów doprawiając go w między czasie solą. Ugotowany makaron dodałam do sosu i dokładnie wymieszałam.
Obiadek gotowy zaledwie w 15 minut:)
Smacznego zielonego:)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ale ten chudy twaróg to ma być taki w kostce, biały :D ? Chętnie spróbuje ten przepis ale nie wyobrażam sobie roztopić sera w kostce :P
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę smacznie! a ostatnio przepadam za szpinakiem wiec się pewnie skusze na zrobienie :)
OdpowiedzUsuńPrzejrzałam całego bloga i naprawdę masz świetne przepisy a w dodatku dietetyczne! Zapraszam do mnie powinnien Ci się spodobać przepis na dietetyczny sernik http://ilovecooking92.blogspot.com/2013/05/dietetyczny-sernik-na-jogurtach.html zamist cukru można dodac jakiegoś słodziku, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńtak, najzwyklejszy chudy twaróg w kostce:), bardzo ładnie się topi, więc nie powinno być problemu:), pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPyszne danie uwielbiam zwłaszcza z młodym szpinakiem:-)
OdpowiedzUsuń