Zdrowo ...lekko ... szybko i totalnie na luzie:) A przede wszystkim - dietetycznie!
czwartek, 6 czerwca 2013
Złocisty łosoś z warzywami
Łososia po prostu uwielbiam! Najśmieszniejsze jest to, że "odkryłam go" całkiem niedawno, bo jakieś 2 lata temu, co w rzeczywistości oznacza, że wiele w życiu straciłam:)
Dzisiaj w wersji złocistej z duszonymi warzywami, i jak to łosoś- wyszedł pyszny:)
Zapraszam na mojego nowego bloga: www.Taste-Eat.blogspot.com
Składniki:
- filet z łososia (ok. 400 g)
- pół cukinii
- kilka dużych pieczarek
- pół pora
- pół marchewki
- pół puszki czerwonej fasoli
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- czosnek granulowany
- słodka papryka w proszku
- odrobina kurkumy
- garść posiekanej natki pietruszki + suszona pietruszka
- sok z cytryny
- sól do smaku
- 1 łyżeczka oliwy
Filet z łososia umyłam, osuszyłam i pokroiłam na 6 wąskich kawałków. Każdy kawałek oprószyłam solą, suszoną natką pietruszki i skropiłam sokiem z cytryny.
Warzywa pokroiłam i krótko poddusiłam w woku na niewielkiej ilości wody dodając sos sojowy i przyprawy (dopiero pod koniec dodałam opłukaną wcześniej czerwoną fasolę). Na talerzu obsypałam je świeżą natką pietruszki.
Pod koniec duszenia warzyw rozgrzałam patelnię z niewielkim dodatkiem oliwy i ułożyłam na niej kawałki ryby skórą do dołu. Smażyłam je przez kilka minut pod przykryciem- do momentu ścięcia się prawie całej ryby, potem na krótką chwilę odwróciłam fileciki, by ładnie zrumieniły się z drugiej strony.
Ot i cały przepis na szybkie i pyszne danie:)
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Jak łosoś to ja zawsze chętnie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!