poniedziałek, 10 czerwca 2013

Ryż w kolorowej mieszance


Kolejne danie z cyklu "wykorzystujemy resztki" i zawartość naszej lodówki. Oczywiście składniki można dowolnie modyfikować, ja wykorzystałam w daniu wszystko, co wpadło mi w ręce:)
Zapraszam na mojego nowego bloga:  www.Taste-Eat.blogspot.com
Składniki:
- 1 podwójny filet z kurczaka
- kawałek kiełbasy drobiowej
- resztki wędlin, które mogłyby nie dotrwać do dnia następnego
- 1 woreczek brązowego ryżu
- 1 woreczek białego długoziarnistego ryżu
- 0,5 opakowania mieszanki chińskiej hortex
- ok. 1/3 cukinii
- puszka kukurydzy
- pół puszki czerwonej fasoli
- pół pęczka szczypiorku
- sos sojowy
- sos rybny
- garść posiekanej natki pietruszki
- przyprawy: przyprawa azjatycka, przyprawa do grilla, słodka papryka, curry, czosnek granulowany, sól do smaku

Zaczęłam od ugotowania ryżu, nastawiłam garnek z wodą, którą osoliłam po zagotowaniu i dodałam 1 łyżeczkę curry. Najpierw gotowałam ryż brązowy przez ok. 25 min., po tym czasie dołożyłam woreczek białego ryżu i gotowałam razem kolejne 15 minut (ryż brązowy i tak wyszedł dość twardy, więc można wydłużyć czas jego gotowania).
W czasie gotowania ryżu przygotowałam pozostałe składniki. Kiełbasę i wędlinę drobno pokroiłam, podsmażyłam na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu. Na koniec dodałam fileta pokrojonego w bardzo cienkie paseczki doprawiając łyżką sosu sojowego i przyprawą do grilla.
W woku lekko poddusiłam mieszankę chińską i pokrojoną w słupki cukinię doprawiając 1 łyżką sosu sojowego, 2 łyżkami sosu rybnego oraz przyprawami (czosnek, papryka, przyprawa azjatycka). Na koniec dodałam opłukaną fasolę i kukurydzę oraz posiekany szczypiorek i natkę pietruszki.
Podduszone warzywa przełożyłam do dużego garnka, dodałam podsmażone mięso i ugotowany ryż i wszystko dokładnie wymieszałam.

Smacznego:)

3 komentarze:

  1. Świetne smaczne i kolorowe danie! też dziś miałam kolorową mieszankę z ryżem, ale za późno robiłam więc światło poszło w las i zdjęć nie ma :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki śliczne:), ja mam ciemną kuchnię, więc znam ten ból, za każdym razem kombinowanie na maksa:), Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smaczne i szybkie, a w dodatku z produktów dostępnych w lodówce:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...