A to jedna z wersji mojego "krupniczku" - w wydaniu zielonym. Zupka gotowana była na mięsku z dodatkiem kaszy, więc wyszła bardzo sycąca.
Zapraszam na mojego nowego bloga: www.Taste-Eat.blogspot.com
Składniki:
- 400 g szynki wieprzowej
- 4-5 pałeczek z kurczaka bez skóry (opcjonalnie)
- kilka małych ziemniaków
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 mały por
- 1 cebula
- pół opakowania mrożonej fasolki szparagowej
- pół bulwy selera
- kasza jaglana
- pęczek posiekanego koperku
- 3 listki laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- sól do smaku
Na gotującą się w dużym garnku wodę wrzuciłam posiekaną w małą kosteczkę szynkę i nóżki z kurczaka, dodałam listki laurowe, ziele angielskie i osoliłam. Wywar oczyściłam sitkiem z szumowin i dodawałam kolejno posiekane: marchew, pietruszkę i selera. Po ok. 15 minutach dodałam: ziemniaki, cebulę, pora, fasolkę i ok. pół szklanki kaszy. Gotowałam wszystko razem jeszcze ok. 20 minut, na koniec doprawiłam solą i koperkiem.
Gotowanie na pałeczkach z kurczaka nie jest konieczne, ja osobiście uwielbiam kurakowe mięsko z zupy, dzięki niemu sam smak zupy zdecydowanie się poprawia, więc chętnie korzystam z takowych sposobności:)
Smacznego zielonego!
jaka apetyczna zupka!
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
Usuńno proszę, to ja tu dłużej pobędę, smaki jak moje, do tego zdorwo, fajnie, fajnie...;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam;)
Dziękuję i zapraszam! Twój blog również bardzo przypadł mi do gustu, a do tego ciekawie piszesz:), Pozdrawiam:)
Usuńzdrowa i smaczna :) lubię takie zupki, choć szczerze się przyznaje że nieczęsto je gotuję... Jak już znajduję czas na gotowanie to wolę zrobić coś "twardszego":) wiem wiem...czas by się znalazł- muszę wypróbować twój przepis
OdpowiedzUsuńZapraszam również do odwiedzenia mojego bloga
http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/
Odwiedziłam, i kilka słów zostawiłam:)
Usuń