czwartek, 13 czerwca 2013

Zielony "krupnik" na mięsku

A to jedna z wersji mojego "krupniczku" - w wydaniu zielonym. Zupka gotowana była na mięsku z dodatkiem kaszy, więc wyszła bardzo sycąca.
Zapraszam na mojego nowego bloga:  www.Taste-Eat.blogspot.com
Składniki:
- 400 g szynki wieprzowej
- 4-5 pałeczek z kurczaka bez skóry (opcjonalnie)
- kilka małych ziemniaków
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 mały por
- 1 cebula
- pół opakowania mrożonej fasolki szparagowej
- pół bulwy selera
- kasza jaglana
- pęczek posiekanego koperku
- 3 listki laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- sól do smaku

Na gotującą się w dużym garnku wodę wrzuciłam posiekaną w małą kosteczkę szynkę i nóżki z kurczaka, dodałam listki laurowe, ziele angielskie i osoliłam. Wywar oczyściłam sitkiem z szumowin i dodawałam kolejno posiekane: marchew, pietruszkę i selera. Po ok. 15 minutach dodałam: ziemniaki, cebulę, pora, fasolkę i ok. pół szklanki kaszy. Gotowałam wszystko razem jeszcze ok. 20 minut, na koniec doprawiłam solą i koperkiem.
 Gotowanie na pałeczkach z kurczaka nie jest konieczne, ja osobiście uwielbiam kurakowe mięsko z zupy, dzięki niemu sam smak zupy zdecydowanie się poprawia, więc chętnie korzystam z takowych sposobności:)

Smacznego zielonego!

6 komentarzy:

  1. no proszę, to ja tu dłużej pobędę, smaki jak moje, do tego zdorwo, fajnie, fajnie...;)
    pozdrawiam;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i zapraszam! Twój blog również bardzo przypadł mi do gustu, a do tego ciekawie piszesz:), Pozdrawiam:)

      Usuń
  2. zdrowa i smaczna :) lubię takie zupki, choć szczerze się przyznaje że nieczęsto je gotuję... Jak już znajduję czas na gotowanie to wolę zrobić coś "twardszego":) wiem wiem...czas by się znalazł- muszę wypróbować twój przepis

    Zapraszam również do odwiedzenia mojego bloga
    http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...