środa, 3 kwietnia 2013

Soczysty filet w sosie śmietanowo - pietruszkowym


Przepis jest banalnie prosty i szybki, a co najlepsze- całkowicie dietetyczny i naprawdę smaczny:).

Całkiem niedawno metodą prób i błędów odkryłam jak zrobić soczyste filety z kurczaka. Szkoda tylko, że tak późno:). W moim wydaniu zaserwowałam je z sosem śmietanowo- pietruszkowym, można jednak spokojnie zastosować każde inne połączenie, dołożyć warzywa itd.
Uwaga przeprowadzka! Zapraszam na nowego bloga: www. Taste-Eat.blogspot.com


Składniki:
- 1 filet z kurczaka
- ulubione przyprawy mięsne
- śmietanka UHT 4%
- świeża natka pietruszki
- sól
- coś do zagęszczenia sosu (np. maizena)- ja użyłam standardowo kleiku kukurydzianego mojego synka:)

Fileta umyłam i przekroiłam wzdłuż na 2 cieńsze kawałki, porządnie obsypałam mięsnymi przyprawami i odstawiłam do lodówki na 30 minut (najlepiej jak mięsko poleży sobie przez noc w przyprawach). Rozgrzałam patelnię teflonową, wrzuciłam na nią oba kotlety, a po 10 sekundach zalałam je niewielką ilością wody- tak, by na dnie było ok. 0,5 cm wody. Całość przykryłam szklaną przykrywką (by widzieć co się dzieje) i czekałam do momentu, aż kotlety będą ścięte na warstwie wierzchniej (czasem trzeba je podlać odrobiną wody, w przeciwnym razie będą miały aromat spalenizny:P). Wtedy szybko odwróciłam je na drugą stronę- dosłownie na 10 sekund i gotowe.
Do tego sosik: Śmietankę podgrzałam w małym rondelku dodając do niej posiekaną natkę pietruszki i doprawiając solą. Na koniec zagęściłam niewielka ilością kleiku kukurydzianego i gotowe:)
A w smaku obłędne:)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...