piątek, 31 maja 2013

Makaron w lekkim serowym szpinaku


Pyszny i bardzo sycący obiadek. Z uwagi na moją nietolerancję makaronu razowego użyłam makaronu pszennego z mąki durum. Nie mniej jednak zdecydowanie zdrowszym rozwiązaniem byłby makaron razowy, który jak najbardziej polecam.
Zapraszam na mojego nowego bloga:  www.Taste-Eat.blogspot.com


Składniki (1 porcja):
- ulubiony makaron
- 0,5 kg świeżego szpinaku
- ok. 30 g chudego twarogu
- 1 plasterek serka topionego light
- 12-13 łyżek mleka zagęszczonego UHT 4%
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- sól do smaku

Makaron ugotowałam al dente (8 minut). Podczas jego gotowania przygotowałam sos szpinakowy. Szpinak umyłam i osuszyłam. Przeciśnięty przez praskę czosnek podsmażyłam przez chwilkę na oliwie, dodałam do niego szpinak, a po chwili dodałam mleczko UHT wraz z serami (biały wkruszyłam, topiony wrzuciłam w małych kawałkach). Sos dusiłam na małym ogniu do momentu roztopienia się obu serów doprawiając go w między czasie solą. Ugotowany makaron dodałam do sosu i dokładnie wymieszałam.
Obiadek gotowy zaledwie w 15 minut:)

Smacznego zielonego:)

5 komentarzy:

  1. Ale ten chudy twaróg to ma być taki w kostce, biały :D ? Chętnie spróbuje ten przepis ale nie wyobrażam sobie roztopić sera w kostce :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda naprawdę smacznie! a ostatnio przepadam za szpinakiem wiec się pewnie skusze na zrobienie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przejrzałam całego bloga i naprawdę masz świetne przepisy a w dodatku dietetyczne! Zapraszam do mnie powinnien Ci się spodobać przepis na dietetyczny sernik http://ilovecooking92.blogspot.com/2013/05/dietetyczny-sernik-na-jogurtach.html zamist cukru można dodac jakiegoś słodziku, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. tak, najzwyklejszy chudy twaróg w kostce:), bardzo ładnie się topi, więc nie powinno być problemu:), pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne danie uwielbiam zwłaszcza z młodym szpinakiem:-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...