sobota, 13 lipca 2013

Łosoś w limonkowej pietruszce pieczony

Eksperymentów z łososiem ciąg dalszy... chyba nigdy mi się nie znudzi:). Razem z mężem uwielbiamy łososia i pewnie gdyby nie jego cena to jedlibyśmy go co drugi dzień!
Tym razem w marynacie królowała pietruszka i limonka, co dało bardzo aromatyczny i wyrazisty smak. Pycha!
Zapraszam na mojego nowego bloga: http://taste-eat.blogspot.com/
Składniki:
- 2 filety z łososia
- 2 spore garści posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 4 łyżki mleczka zagęszczonego UHT 4%
- skórka starta z połowy limonki
- sok z ok. 1/3 limonki
- sok z ok. 1/3 cytryny
- 2 łyżeczki musztardy kremskiej
- sól i pieprz do smaku


Wszystkie składniki na marynatę dokładnie ze sobą wymieszałam, doprawiłam solą i pieprzem. Filety pokroiłam w cieńsze plastry (inaczej nie zmieściłyby mi się do małych naczyń do zapiekania), obtoczyłam w marynacie i w 2 naczyniach wstawiłam do lodówki na jakieś 2 godziny do przegryzienia (resztę marynaty wylałam na wierzch łososia). Naczynia przetarłam wcześniej ręcznikiem nasączonym olejem, by nic nie przywierało podczas pieczenia.
Piekłam w 200 stopniach na termoobiegu przez 15-17 minut.
Łosoś wyszedł niebiański:)!

Smacznego!

1 komentarz:

  1. pieczonym łososiem nigdy nie pogardzę! Bo zdrowo i pysznie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...